Τζούλιαν Ασάνζ – Νοέμβριος 2018

Λέγοντας την ιστορία του Τζούλιαν Ασάνζ και του Wikileaks είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς αν είναι προτιμότερο να ξεκινήσει από την αρχή ή από το τέλος, ή τουλάχιστον από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι ακόμα δυνατό να περιγραφούν ως «το τέλος», αλλά επίσης δεν είναι δυνατό να πει κανείς ότι ΔΕΝ είναι «το τέλος».

Ο Τζούλιαν έχει χάσει επαφή με τον κόσμο από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η σύνδεση του στο διαδίκτυο κόπηκε από την πρεσβεία του Εκουαδόρ. Παρά τις κάποιες ενδείξεις έκτοτε που υπονόησαν ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση θα αναλάμβανε τις νόμιμες υποχρεώσεις τις απέναντι στον ίδιο της τον πολίτη τον Τζούλιαν Ασάνζ, οι ελπίδες που ήγειρε αποδείχτηκαν φρούδες. Η γενναιοδωρία και το θάρρος που επέδειξε ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορρέα όταν προσέφερε άσυλο στον Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, έχουν αποδειχτεί δυσβάσταχτες για τον λιγότερο θαρραλέο και γενναιόδωρο διάδοχο του, τον Λένιν Μορένο. Δεν έχει καταστεί πολιτικά δυνατό (εν μέρει λόγω της στάσης της βουλής του Εκουαδόρ) για τον Μορένο απλά να πετάξει τον Ασάνζ από την πρεσβεία για να συλληφθεί από τους Βρετανούς ώστε μάλλον να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου και θα κατηγορηθεί με κατασκοπεία. Οπότε η τακτική που έχει επιλέξει ο κ. Μορένο είναι να διατάξει λιγότερο ή περισσότερο μικροπρεπείς παρενοχλήσεις κατά του Ασάνζ με σκοπό να καταρρεύσει η βούληση του και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία με δικιά του πρωτοβουλία.

Οι μόνοι επισκέπτες που έχουν επιτραπεί στον Ασάνζ είναι οι δικηγόροι του, και καθώς η πρεσβεία τώρα αρνείται να του παράσχει τροφή, εναπόκειται σε εκείνους να του την φέρνουν. Ένα πρόσφατο σαββατοκύριακο, είχε κλείσει η πρεσβεία και δεν επιτράπηκε η είσοδος στους δικηγόρους, και έτσι ο Τζούλιαν αναγκάστηκε να περάσει το σαββατοκύριακο χωρίς τροφή.

Η πρόσφατη δημόσια δήλωση της μητέρας του Τζούλιαν, Κριστίν Ασάνζ, ρίχνει κάποιο φως στην παρούσα κατάσταση:

«Η ζωή του γιου μου του Τζούλιαν Ασάνζ είναι σε άμεσο κίνδυνο. Παρόλο που ο Τζούλιαν είναι πολυβραβευμένος δημοσιογράφος του οποίου οι θαρραλέες αποκαλύψεις των σοβαρών, υψηλά ιστάμενων εγκλημάτων κατά του δημοσίου συμφέροντος του έχουν αποδώσει κύρος και τον έχουν κάνει πολύ δημοφιλή, αυτή τη στιγμή είναι μόνος, άρρωστος, υποφέρει, αποσιωπάται, βρίσκεται σε απομόνωση, αποκομμένος από τον έξω κόσμο, και υπόκειται σε βασανιστήρια στην καρδιά του Λονδίνου. Το σύγχρονο κλουβί για πολιτικούς κρατούμενους δεν είναι ο Πύργος του Λονδίνου. Είναι η πρεσβεία του Εκουαδόρ.

Τα γεγονότα είναι ως εξής : ο Τζούλιαν βρίσκεται υπό κράτηση σχεδόν οχτώ χρόνια χωρίς κατηγορία. Τα τελευταία έξι χρόνια, η βρετανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί το αίτημα του για πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα υγείας: καθαρό αέρα, άσκηση, ηλιοφάνεια για βιταμίνη D, και πρόσβαση σε ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη. Κατά συνέπεια, η υγεία του έχει επιδεινωθεί σοβαρά και οι ιθύνοντες ιατροί προειδοποιούν ότι αυτές οι συνθήκες κράτησης απειλούν τη ζωή του. Μια αργή, απάνθρωπη δολοφονία διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας στην πρεσβεία στο Λονδίνο.

Το 2016, μετά από ενδελεχή έρευνα, ο ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι τα νόμιμα ανθρώπινα δικαιώματα του Τζούλιαν είχαν καταπατηθεί κατά συρροή και ότι βρίσκεται υπό παράνομη κράτηση από το 2010, και συνεπώς διέταξε την άμεση απελευθέρωση του, καθώς και την ασφαλή διέλευση και αποζημίωση του. Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΟΗΕ. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η σύλληψη του Τζούλιαν είναι ζήτημα προτεραιότητας. Θέλει να παρακάμψει τις προστασίες που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ βάσει της Πρώτης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος προσάπτοντας του κατηγορίες για κατασκοπεία. Δεν θα αφήσουν τίποτα να τους εμποδίσει.

Ως επακόλουθο των απειλών των ΗΠΑ κατά του Εκουαδόρ, η ασυλία του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στον νέο πρόεδρο του Εκουαδόρ έχουν οδηγήσει στην αυστηρή και σκληρή απομόνωση του Τζούλιαν τους τελευταίους επτά μήνες, κατά τους οποίους έχει στερηθεί την επαφή με την οικογένεια και τους φίλους του. Μόνο οι δικηγόροι του μπορούσαν να τον δουν. Δυο εβδομάδες πριν (τέλη Οκτωβρίου), τα πράγματα χειροτέρεψαν σημαντικά. Ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορρέα, ο οποίος δικαίως έδωσε στον Τζούλιαν πολιτικό άσυλο έναντι απειλών της Αμερικής κατά της ζωής και της ελευθερίας του, προειδοποίησε δημόσια ότι όταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επισκέφθηκε πρόσφατα το Εκουαδόρ, υπήρξε συμφωνία να παραχωρηθεί ο Τζούλιαν στις ΗΠΑ. Δήλωσε ότι επειδή το πολιτικό κόστος της έξωσης του Τζούλιαν από την πρεσβεία θα ήταν πολύ υψηλό, το σχέδιο είναι να οδηγηθεί σε πνευματική κατάρρευση.

Μια σειρά απίστευτα απάνθρωπων κανονισμών και προτοκόλλων έχουν εφαρμοστεί στην πρεσβεία για να τον βασανίσουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να σπάσει και να υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει. Ταυτόχρονα, ένα μέλος της κυβέρνησης του Εκουαδόρ προσπάθησε επανειλημμένα να ακυρώσει την Εκουαδοριανή υπηκοότητα του Τζούλιαν ώστε να μπορεί να εκδοθεί κατευθείαν στις ΗΠΑ. Όσο οι δικηγόροι του αμφισβητούσαν τις τελευταίες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του σύμφωνα με το Σύνταγμα του Εκουαδόρ, ο κυβερνητικός συνήγορος προειδοποίησε τον Τζούλιαν ότι ακόμα και μια κατάθεση του η οποία θα περιέγραφε το μαρτύριο του θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι καταπατά τα νέα πρωτόκολλα και να είναι αιτία έξωσης του από την πρεσβεία. Του αρνήθηκαν επισκέψεις από τους δικηγόρους του πριν την ερχόμενη ακρόαση τη Δευτέρα (29 Οκτωβρίου), θέτοντας σε κίνδυνο την προετοιμασία της υπεράσπισης του και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την απομόνωση και το άγχος του. Προσπαθούν να τον παγιδεύσουν ώστε να τους δοθεί η αφορμή να τον παραδώσουν στις ΗΠΑ, όπου θα υποβληθεί σε μια δίκη παρωδία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ χρόνων δεν έχει δεχθεί κανονική νομική μεταχείριση. Έχει υποστεί συνεχόμενη αδικία και κατάφορη διαστρέβλωση της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. Η μεγάλη κριτική επιτροπή ενόρκων των ΗΠΑ που εξέδωσε το ένταλμα έκδοσης του παραμένει μυστική. Έχει τέσσερις εισαγγελείς αλλά κανέναν δικαστή ή εκπρόσωπο υπεράσπισης. Η διμερής συνθήκη έκδοσης μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπει στο δεύτερο να εκδόσει τον Τζούλιαν στις ΗΠΑ χωρίς προαποδεικτικά. Μετά την είσοδο στις ΗΠΑ, το National Defence Authorization Act (εξουσιοδοτική πράξη για την εθνική άμυνα) επιτρέπει την κράτηση αορίστου χρόνου χωρίς δίκη. Ο Τζούλιαν θα μπορούσε κάλλιστα να κρατηθεί στο Γκουαντάναμο και να βασανιστεί, να καταδικαστεί σε 45ετή κάθειρξη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας ή να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο γιος μου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας μιας βάναυσης πολιτικής καταδίωξης από τους νταήδες της εξουσίας των οποίων τα εγκλήματα και τη διαφθορά εκείνος αποκάλυψε με θάρρος όταν ήταν ο αρχισυντάκης του Wikileaks. Οι ίδιες διεφθαρμένες οντότητες που βρίσκοντας στην εξουσία κουνάνε το δάχτυλο σχετικά με τα νταηλίκια, τις ψευδείς ειδήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ίδιοι νταήδες κάνουν θανάσιμα νταηλίκια στο γιο μου. Φαίνεται πως το να κάνεις θαρραλέα, αληθή και πολυβραβευμένη δημοσιογραφία είναι τώρα θανάσιμα επικίνδυνο.

Οι νόμιμες οδοί έχουν υπονομευτεί και έτσι είναι απίθανο να σωθεί μέσω αυτών. Πρόκειται για μια διεθνή πολιτική δίωξη από μια απάνθρωπη υπερδύναμη της οποίας οι σύμμαχοι είναι και συνεργοί, οπότε για να σωθεί ο Τζούλιαν θα είναι απαραίτητη η κατακραυγή από τους ανθρώπους του κόσμου. Ζητώ από εσάς να κάνετε θόρυβο, σαματά, και να συνεχίσετε να τον κάνετε μέχρι να ελευθερωθεί ο γιος μου. Πρέπει η διαμαρτυρία μας ενάντια σε αυτή την βαρβαρότητα να γίνει εκκωφαντική.

Καλώ όλους εσάς τους δημοσιογράφους να ξεσηκωθείτε τώρα γιατί ο Τζούλιαν είναι συνάδερφος σας, κι εσείς είστε οι επόμενοι. Καλώ όλους εσάς τους πολιτικούς που λέτε ότι γίνατε βουλευτές για να υπηρετείτε τον κόσμο, να ξεσηκωθείτε τώρα. Καλώ όλους εσάς τους ακτιβιστές που υποστηρίζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους πρόσφυγες, το περιβάλλον, και είστε κατά του πολέμου, να ξεσηκωθείτε τώρα γιατί το Wikileaks υπηρέτησε τους σκοπούς για τους οποίους μάχεστε και ο Τζούλιαν, αλληλέγγυος, υποφέρει τώρα γι’ αυτούς. Καλώ όλους τους πολίτες που εκτιμούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και ένα λειτουργικό σύστημα δικαιοσύνης να βάλετε τις πολιτικές σας διαφορές στην άκρη, να ενωθείτε και να ξεσηκωθείτε τώρα. Οι περισσότεροι μας δεν έχουν το κουράγιο των πληροφοριοδοτών ή των δημοσιογράφων σαν τον Τζούλιαν Ασάνζ που τους δημοσιεύουν ώστε να μπορούμε να είμαστε ενημερωμένοι και προϊδεασμένοι για τις καταχρήσεις της εξουσίας. Αλλά μπορούμε να ξεσηκωθούμε μαζικά και να τους προστατέψουμε. Στη διάρκεια της ιστορίας, όταν οι καταχρήσεις της εξουσίας άρχιζαν να βαραίνουν τον κόσμο υπερβολικά, αυτός ενωνόταν, εξεγειρόταν και τις σταμάταγε. Αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε «όχι». Αρκετά. Εμείς ο λαός δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να δούμε αυτόν τον θαρραλέο δημοσιογράφο να πεθαίνει. »

Η παρακίνηση της μητέρας του Τζούλιαν Ασάνζ να «κάνουμε σαματά», παρότι ο σαματάς μπορεί να είναι απαραίτητός για περαιτέρω πρόοδο, δεν επαρκεί από μόνος του. Υπάρχουν άλλα ζητήματα τα οποία μπορούν να επιστρατευτούν για την υπεράσπιση του Ασάνζ, τα οποία πολλοί από τους υπέρμαχούς του είτε τα αγνοούν είτε τα θεωρούν υπερβολικά αμφιλεγόμενα για να τα προσεγγίσουν. Υπάρχουν τα χιλιάδες email τα οποία αντάλλαξε η Χίλαρι Κλίντον με τον προεκλογικό της μάνατζερ το 2016, τον Τζον Ποντέστα. Το Wikileaks τα δημοσίευσε ακριβώς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 και ήταν τόσο ενοχοποιητικά που εικάζεται ότι συνέβαλλαν στην εκλογική νίκη του Τραμπ. Η Χίλαρι και οι υποστηρικτές της λένε ότι υπέστησαν θύμα ηλεκτρονικής παρείσφρησης (hacking) από «τους Ρώσους», αλλά υπάρχει το εναλλακτική αφήγημα ότι ο πληροφοριοδότης ήταν ο υπάλληλος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Σεθ Ριτς, ο οποίος στη συνέχεια δολοφονήθηκε. Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου έχουν επιχειρήσει να φέρουν το ζήτημα των email με τον Ποντέστα στο δημόσιο διάλογο, ακόμα και να καλέσουν τον Ασάνζ να καταθέσει ενώπιων του Κογκρέσου, αλλά το ζήτημα (προς το παρόν;) δεν έχει προχωρήσει. Αν και αυτή η αποκάλυψη μπορεί προφανώς να είναι ωφέλιμη για τον Τραμπ, δεν την έχει χρησιμοποιήσει όσο θα μπορούσε, και ίσως να έχει τα χέρια του δεμένα περισσότερο απ’ότι «οι μάζες». Αλλά για να κάνουν περισσότερο θόρυβο οι μάζες απ’ ότι ο Τραμπ ή απ’ότι η μητέρα του Ασάνζ, προϋποθέτει μια αποφασιστικότητα η οποία ακόμα δεν έχει εμφανιστεί σε επαρκούντως μεγάλη κλίμακα.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και πολύ καιρό. Το Wikileaks ιδρύθηκε το 2006 και ο Ασάνζ έφτασε την πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας το 2010 με τη δημοσίευση μιας σειράς διαρρεύσεων μέσω της Τσέλσι Μάννιγκ με ντοκουμέντα σχετικά με εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η ιστορία της μετάβασης του Ασάνζ από τον αγαπημένο των αμερικάνων και ευρωπαίων φιλελεύθερων δημοσιογράφων στην παρούσα κατάσταση του όπου είναι άρρωστος, παρίας, αποκομμένος και χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας και εν πολλοίς εγκαταλειμμένος από τους περισσότερους που τον εκθείαζαν, είναι δραματική και τραγική, όμως δεν προλαβαίνουμε σήμερα να της δώσουμε συνέχεια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: