Ασάνζ  και και Σουηδία

https://www.government.se/government-of-sweden/ministry-of-justice/international-judicial-co-operation/extradition-for-criminal-offences/

https://blueprintforfreespeech.net/document/sweden-whistleblower-protection-overview/

Σχόλια του Νίκου Bακολίδη

Ορισμένες σκέψεις που συνδέουν την επαναφορά από τη Σουηδική δικαιοσύνη της κατηγορίας βιασμού που αφορά τον Ασάνζ με τον νέο νόμο που προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την προστασία των πληροφοριοδοτών

Νομίζω ότι οι Σουηδοί θα ξανανοίξουν την υπόθεση βιασμού έτσι ώστε να μπορούν και να έχουν στα χέρια τους και στη συνέχεια να εκδώσουν τον Ασάνζ στις ΗΠΑ. Θα είναι λιγότερο τραυματικό για τη Βρετανική κυβέρνηση να τον εκδώσει στη Σουηδία για κατηγορία βιασμού παρά  να τον παραδώσει στις ΗΠΑ. Και θα είναι ευκολότερο για και με λιγότερο πολιτικό κόστος να προχωρήσει σε έκδοση του στις ΗΠΑ από ό, τι θα ήταν για Βρετανία ή Αυστραλία. Νομίζω ότι οι νόμοι τους εξυπηρετούν τέλεια αυτό το σκοπό. Θα είναι πολύ διπλωματικό να τον αθωώσουν για την κατηγορία βιασμού αλλά να πουν μετά ότι πρέπει να παραδοθεί στις ΗΠΑ για συνωμοσία σε εισβολή υπολογιστών.

Φαίνεται τελικά ότι η ΕΕ υποκριτικά αποφάσισε για το νόμο της προστασίας των πληροφοριοδοτών τώρα. Θέλουν να φανεί ότι ενδιαφέρονται για τον Ασάνζ και έτσι  αποφεύγουν το πολιτικό κόστος που θα είχε το να μην παρέμβουν για να προστατεύσουν τον Τζούλιαν και τους πληροφοριοδότες αλλά δίνουν 2 χρόνια στα κράτη μέλη για να αλλάξουν τους νόμους τους. Η Σουηδία θα μπορεί να εκδώσει τον Ασάνζ πριν την αλλαγή της νομοθεσίας. Ευφυέστατο!!!!

Πρέπει να πιέσουμε να αλλάξει η νομοθεσία κάθε κράτους μέλους αναφορικά με τους πληροφοριοδοτες αμέσως και όχι με 2 έτη διορία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: