Ο Ασάνζ είναι ένα διεθνές σύμβολο του αγώνα για πολιτική διαφάνεια, λένε 37 ευρωβουλευτές

Μια επιστολή έχει σταλεί από μια ομάδα βουλευτών διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς  για να τον προτρέψει να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ασάνζ βάσει των διεθνών και των Ευρωπαϊκών νόμων

Σημεία ζωής έφθασαν από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όσον αφορά την υπόθεση του Ασάνζ. Μια επιστολή που υπογράφηκε από τριάντα επτά βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαβιβάστηκε στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Φρανς Τίμμερμανς, προκειμένου να εκφράσει σοβαρή ανησυχία για τον εκδότη του Wikileaks μετά την επικύρωση του αιτήματος έκδοσης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ από τον Βρετανό Υπουργό Εσωτερικών Σαχίντ Τζαβίντ.

“Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή”, έγραψαν οι Ευρωβουλευτές, προσδιορίζοντας τον Τζούλιαν Ασάνζ ως «διεθνές σύμβολο του αγώνα για πολιτική διαφάνεια» και επισημαίνοντας ότι η κράτησή του είναι «μόνο μια επίθεση στο δικαίωμα της πληροφόρησης, που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της δημοκρατίας . ”

Είναι πραγματικά μια σημαντική στιγμή για τα μέλη του Σώματος να το τονίσουν αυτό, δεδομένου ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο εγκρίθηκε από την ΕΕ μια νέα οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Όπως εξήγησε τότε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κρίστιαν Γουίκαντ, ο νέος νόμος είναι μια ευρεία συμφωνία που καθορίζει τα ελάχιστα πρότυπα προκειμένου να «διασφαλιστεί ότι οι μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος προστατεύονται καλύτερα και για να τους προστατεύσουμε από αντίποινα».

 

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

 

Στην πραγματικότητα, οι 37 υπογράφοντες ανέφεραν ότι η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ θα ήταν αντίθετη τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στο Διεθνές Δίκαιο. Όχι μόνο υπενθύμισαν στον Αντιπρόεδρο ότι η Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του ιδρυτή του Wikileaks να διατηρήσει καθεστώς ασύλου, αλλά επίσης επεσήμαναν ότι ο Ισημερινός, επιτρέποντας στις Βρετανικές αρχές να τον συλλάβουν, εξέθεσε τον Ασάνζ σε πραγματικό κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενστερνιζόμενοι το ειδικό πόρισμα του Ειδικού Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα Βασανιστήρια Νιλς Μέλτζερ, οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία ότι η έκδοση θα έθετε τον Ασάνζ σε κίνδυνο σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι “η έκδοση είναι ιδιαίτερα προβληματική όταν το κράτος προορισμού εφαρμόζει τη θανατική ποινή”. Αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις όπου το δικαίωμα μη επαναπροώθησης είναι απόλυτο. Με άλλα λόγια, όταν ισχύει η θανατική ποινή στη χώρα έκδοσης, πρέπει να διασφαλίζεται πάντοτε το δικαίωμα της μη επιστροφής σε συνθήκες στις οποίες τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν διατηρούνται σε ένα αποδεκτό ελάχιστο επίπεδο, ανεξάρτητα από απόψεις εθνικής ασφάλειας, πολιτικές σκοπιμότητες και άλλα παρόμοια .

Οι κοινοβουλευτικοί που υπέγραψαν την επιστολή τόνισαν επίσης ότι η υπόθεση του Ασάνζ εμπίπτει αναμφισβήτητα σε εκείνες που προστατεύονται από το νέο Ευρωπαϊκό νόμο για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπενθύμισαν ότι ο εκδότης του Wikileaks στο παρελθόν είχε τιμηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο για τους Δημοσιογράφους, τους Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και τους Υπερασπιστές του Δικαιώματος στην Ενημέρωση.

Έκλεισαν την επιστολή ζητώντας από τον Αντιπρόεδρο να αναλάβει δράση και ειδικότερα να διασφαλίσει ότι ο Ασάνζ θα λάβει την προστασία που προβλέπεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος, δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των Κρατικών μυστικών που πραγματοποίησε πραγματοποιήθηκε πράγματι για το δημόσιο συμφέρον.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started