Ασάνζ και τέχνη

Η τέχνη δεν μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, μπορεί να σε κάνει μόνο χειρότερο. Το μόνο που μπορεί να σε κάνει καλύτερο είναι η πραγματικότητα, αν την κοιτάζεις κατάματα.

Από τις 11 Μαΐου 2020 η γκαλερί Sala Fontana του Palazzo delle Esposizioni θα φιλοξενήσει την έκθεση «The Assange Condition» που δεν θα δέχεται επισκέπτες, ακόμα και αν οι γκαλερί επιτραπεί να ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό. Θα περιέχει μια σειρά από σαράντα περίπου πορτρέτα του Ασάνζ ζωγραφισμένα από τον Μίλτο Μανέτα στο διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο φέτος

” Ο Διογένης, κάποτε που στην Κόρινθο ετοιμάζονταν όλοι για μια πολιορκία, κύλησε το πιθάρι του και το τσουλούσε πάνω κάτω. Τον ρώτησαν «γιατί;». «Για να βοηθήσω κι εγώ στον κοινό αγώνα» απάντησε. Έτσι κι εγώ αποφάσισα να ζωγραφίζω ένα πορτρέτο του Ασάνζ για κάθε μέρα που περνάει στη φυλακή: Μέχρι τώρα 480 ημέρες. Όχι, δηλαδή, ότι η τέχνη μπορεί να βοηθήσει τον Ασάνζ ‒ μόνο το να αλλάξουμε τον κόσμο μπορεί να τον βοηθήσει. Ζωγραφίζοντάς τον, όμως, αισθάνομαι μια σχέση μαζί του που τη λέω #AssangePower. Αισθάνομαι σαν ο δικός μου αγώνας ‒πολύ διαφορετικός, βέβαια, από τον δικό του‒ να συναντιέται μαζί του! Και επειδή όλα τα πορτρέτα που κάνω τα δίνω δωρεάν σε όποιον μου τα ζητάει στα social media, αισθάνομαι πως ο Αγώνας Μας γίνεται και Αγώνας Τους, τουλάχιστον αυτών των λίγων που με παρακολουθούν στο Διαδίκτυο.

Το Palazzo delle Esposizioni στη Ρώμη αποφάσισε μέσα σε δύο μέρες να κάνει έκθεση. Συνήθως παίρνει δύο χρόνια να την οργανώσουν, αυτήν τη φορά πήρε δύο μέρες! Η έκθεση ανοίγει στις 11 Μαΐου. Τα έργα έφυγαν σήμερα. Σαράντα+ πίνακες. Πάνε εκεί και τα βάζουν στον τοίχο, αλλά το Palazzo είναι κλειστό λόγω Covid-19. Τα εγκαίνια τα κάνουμε στο Instagram στον λογαριασμό CondizioneAssange. Γύρω στις 18 Μαΐου το μουσείο θα ξανανοίξει, αλλά η έκθεση, που λέγεται «Κατάσταση Ασάνζ», θα παραμείνει κλειστή. Γιατί τον Ασάνζ δεν μπορείς να τον δεις. Αν γίνει κάποιο θαύμα και βγει από τη φυλακή, θα ανοίξει η έκθεση στο κοινό. Ή, αν τον δολοφονήσουν με Covid-19, που είναι πολύ πιθανό. Η έκθεση είναι ‒έγινε εκ των πραγμάτων‒ εμβληματική για την κατάσταση που ζούμε όλοι μας του τελευταίους μήνες. Έγκλειστοι.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: