Ομογενής δημοσιογράφος συγκεντρώνει υπογραφές για την απελευθέρωση του Julian Assange

Το υπόμνημα μέχρι την Πέμπτη είχαν υπογράψει 25.000 άτομα και απευθύνεται στην υπ. Εξωτερικών της Αυστραλίας, Marise Payne

Περίπου 25.000 άτομα είχαν υπογράψει μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα το υπόμνημα του ομογενή δημοσιογράφου Φίλιπ Άνταμς από τo Brisbane, που απευθύνεται στην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Marise Payne, από την οποία ζητούν να προασπίσει τα δικαιώματα του Julian Assange, όπως θα έκανε για κάθε άλλο Αυστραλό πολίτη και δημοσιογράφο και η αυστραλιανή κυβέρνηση να μεριμνήσει για την απελευθέρωσή του.
«Για να αποσαφηνιστεί, οι υπογράφοντες το παρόν υπόμνημα ζητούν από την αυστραλιανή κυβέρνηση να αποσπάσει εγγυήσεις από τους δύο σημαντικότερους συμμάχους μας, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ότι δεν θα υπάρξει ‘Συμφωνία έκδοσής του στις ΗΠΑ’» αναφέρει στο υπόμνημά του ο ομογενής δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια φέρει ως παράδειγμα τη στάση που κράτησαν οι ΗΠΑ στο θέμα της δολοφονίας του δημοσιογράφου της Washington Post, Jamal Khashoggi, μια δολοφονία για την οποία οι ΗΠΑ επέλεξαν να κάνουν τα «στραβά μάτια» με αντάλλαγμα τη συνέχιση της πώλησης αμερικανικών οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, αναφέροντας ότι από τη στιγμή που η Αυστραλία συνεχίζει να τηρεί τους όρους συμβολαίων αγοράς οπλικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, συμβόλαια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που ο Καναδάς ακύρωσε, μπορεί να πιέσει τις ΗΠΑ να παράσχει εγγυήσεις ότι ο Assange δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.
«Είναι αποδεδειγμένο ότι ο Trump καταλαβαίνει πολύ καλά τη γλώσσα του χρήματος και ξέρουμε όλοι ποιο είναι το βασικό κίνητρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Είναι καιρός η αυστραλιανή κυβέρνηση να αναγνωρίσει και να σεβαστεί το βασικό κίνητρο όλων αυτών που υπέγραψαν και θα υπογράψουν το υπόμνημα: Να απελευθερωθεί ο Julian Assange, πριν είναι πολύ αργά» γράφει ο δημοσιογράφος.

«Ενημερώνουμε την αυστραλιανή κυβέρνηση ότι εμείς (οι υπογράφοντες), αναθέτουμε στην αυστραλιανή κυβέρνηση την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια του Julian Assange και την νόμιμη απελευθέρωσή του. Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση είχε πάνω από 6,5 χρόνια να ενεργήσει εξ ονόματος των Αυστραλών πολιτών αλλά δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να βοηθήσει τον Julian Assange» προσθέτει ο Άνταμς, αναφέροντας ότι ο Assange είναι Αυστραλός πολίτης ο οποίος δεν έχει διωχθεί και δεν διώκεται ποινικά για κανένα έγκλημα και παρ’ όλα αυτά ‘κρατείται παράνομα’ πάνω από 6 χρόνια.
Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα ο Άνταμς υπενθυμίζει στην κυβέρνηση, αλλά και στους ομοσπονδιακούς βουλευτές και γερουσιαστές των υπολοίπων κομμάτων, στους οποίους επίσης το απέστειλε, ότι το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 5 Φεβρουαρίου του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «αυθαίρετη κράτηση» του Julian Assange πρέπει να τερματιστεί και ότι ο ίδιος έχει δικαίωμα αποζημίωσης.

«Σε μια δημοκρατία, είναι οι νόμιμες απαιτήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού που καθοδηγούν την κυβέρνηση. Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι μεταξύ του 80% και 91% των Αυστραλών θέλει η κυβέρνηση της Αυστραλίας να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Julian Assange και το ότι αυτός δεν θα εκδοθεί ΗΠΑ. Εμείς οι Αυστραλοί πολίτες απαιτούμε από την αυστραλιανή κυβέρνηση να τερματίσει το βασανισμό ενός Αυστραλού δημοσιογράφου και να απελευθερώσει τον Julian Assange. Δεν θα επιτρέψουμε την φίμωση ή δολοφονία αυτού του δημοσιογράφου και της ελευθερίας του Τύπου» καταλήγει ο ομογενής δημοσιογράφος.
Αν θέλετε να υπογράψετε το υπόμνημα μπορείτε να το κάνετε επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα με διεύθυνση http://chng.it/HhbvWYQxms

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: